Elinda_NoBackg

Artikel i Nacka Värmdö posten

Linda ”Elinda” Frithiof i studion i villan i Fruvik.
FOTO: SÖREN ANDERSSON

”Jag var livrädd för reaktionerna”

KULTUR & NÖJE 07:26 | 08 januari 2018 

43 år ung inleder Linda Frithiof en solokarriär som popmusiker. 
– Först var jag livrädd för reaktionerna. Sedan har jag förstått att det här egentligen inte kan misslyckas.
Bakgrunden inom musikbranschen är gedigen och troligen har du redan sett Linda Frithiof framträda många gånger, men då som körartist bakom bland andra Magnus Uggla, Markoolio, Shirley Clamp, Charlotte Perrelli och E-type. Hon har också varit med i många stora showproduktioner och turnerat världen runt.
Men nu är tiden kommen för att stå på egna ben. Linda Frithiof har – 43 år – valt att satsa på en solokarriär inom popmusik och alla eventuella funderingar som väcks inom dig när du hör om en popdebut i så relativt mogen ålder har Linda Frithiof själv brottats med sedan beslutet togs.
– Jag och min man bestämde oss för det här förra våren, när vi under en resa på Gran Canaria reflekterade över vad vi ville göra med våra liv. Året som sen gått har varit som en lång kurs i personlig utveckling. När jag första gången berättade på Facebook att jag tänkte bli soloartist var jag livrädd för reaktionerna. Och efter första konserten var jag helt slut i två dagar.
– Men sen har jag landat i insikten om att det här egentligen inte kan misslyckas. Energin som jag lägger i det här projektet kommer att leda mig någonstans. Vart exakt det blir återstår att se, men jag kommer i alla fall inte sitta i gung­stolen på ålderns höst och fundera på vad som skulle kunna ha hänt om jag bara hade vågat prova.
”Aldrig haft bättre röst” 
Första singeln, ”Super­woman”, lanserades i slutet av december, och nästa singel, ”Baam”, står för dörren. Musikgenren beskriver Linda som ”dansvänlig pop med doft av 70-80-tal”, men även ballader kommer att finnas på det album som under våren släpps. Allt är mer eller mindre hemvävt. För med på tåget är maken Mikael, också han professionell musiker, och studion ligger hemma i villan i Fruvik.
Varför har du inte provat på en solokarriär tidigare? 
– Bland annat för att jag tidigare just varit för rädd att misslyckas. Sen tycker jag också att jag aldrig haft en bättre sångröst än nu. Det var något jag kände första gången jag blev gravid, rösten blev bättre av att tänka på något annat än mig själv, säger Linda, som nu är mamma till tre barn, och dessutom har två bonussöner.
– Det hör ju också till saken. Det är inte lätt att kombinera en karriär med livet som småbarnsförälder. Men nu är barnen lite äldre och sammantaget känner jag mig väldigt peppad att prova en solokarriär efter att i alla år varit en del av produktioner där man aldrig har makten över sin karriär utan är i händerna på någon annan, säger Linda Frithiof — vars artistnamn emellertid är ”Elinda”, med ett begynnande E.
Har Elinda som artistnamn 
– Det var något jag funderade på in i det sista. Ett påhittat namn kändes inte bra, samtidigt sa folk att de inte kunde stava till mitt efternamn (Frithiof) och om jag valde att bara heta Linda skulle jag hamna efter 100 andra Linda på Spotify och iTunes. Så i absolut sista stunden kom jag på att jag skulle låna min dotters begynnelsebokstav. Hon heter Emelie. Så föddes artistnamnet Elinda. Och eftersom hon är min superwoman kändes det perfekt att hon fick bli en del av min satsning där första singeln heter ”Superwoman”, säger Linda Frithiof.

Ingemar Lundin
ingemar.lundin@nvp.se