Artikel i Hela Hälsingland

Är jag för gammal för att lyckas?
  
153 delningar
1 / 1
Jag vill sitta nöjd i min gungstol mot slutet och känna att jag gjorde vad jag kunde. Om jag ens sitter där... Kanske dansar hela vägen in i graven. Let's go! skriver Linda Frithiof om att lyckas som artist på äldre dar.
ANNONS
Det bubblar av energi i studion. Högt i tak är det. Idéer testas, klubbas igenom och avslås utan ömma tår. Det känns bra. Det blir bra! Tio låtar är skrivna och produceras nu på löpande band. För första gången släpper jag sargen, kastar mig ut och satsar på mig. Så otroligt roligt!
Senare på kvällen sitter jag och diskuterar musikbranschen med ett gäng vänner och kollegor. Alla nya förutsättningar med digitaliseringen och hur man kommer igenom bruset. Pratar om Melodifestivalen som en väg. Alla verkar vara överens om att man kan vara högst 25 år om man ska slå idag. Jag blir tyst. 40+ och satsar just nu för första gången på eget material och mig själv som solist. 
Har tidigare stått bakom artister, gjort musikaler och tusentals jobb som solist i olika produktioner men aldrig med eget material och under eget namn.
Det har funnits många tillfällen. Stora producenter och skivbolag som varit intresserade, men jag var inte redo. Mitt sikte var inställt på barn och familj. Omedvetet valde jag bort karriären. Låg inte på. Gav inte det lilla extra. Saker rann ut i sanden.
Id ag har jag min fina familj. Tre egna barn och två bonusbarn. En spännande och utmanande resa där jag tvingats mogna och ifrågasätta mig själv ideligen.
Nu är jag redo!
Jag vet också hur det ser ut. De flesta som slår är yngre. De äldre som håller på, har oftast haft sitt genombrott som yngre. Någon i IDOL-juryn sa för längesen att för varje år du passerar 30, måste du vara dubbelt så bra som året innan. Frågan finns såklart i mig: Är det försent? Kanske. Men jag är entreprenör i blodet och vill inte köpa vännernas argument. Skulle världen bara vilja se och höra unga artister? Skulle jag ha varit mer intressant som artist för 20 år sedan? Verkligen inte. Det hela känns inte rimligt. Se på countrystjärnan Doug Seegers, från Jills veranda! Han bevisar motsatsen. Nu har jag ju inte hans historia. Men jag har min egen.
Min förebild är Merit Hemmingsson. En begåvad organist med en lång och framgångsrik karriär som vid 74-års ålder fick frågan "Är det inte dags att bestiga Mount Everest nu?" Den utmaningen fick henne att för första gången satsa ordentligt på att skriva eget material. Detta ledde till två Grammisnomineringar! Hon är nu även invald i Swedish hall of fame.
Alltså återstår det nu att se vem som har rätt. Min sångröst är i alla fall i sitt livs form och livets resa har gjort mig tryggare och mer grundad. 
Jag är redo för Mount Everest! 
Jag vill sitta nöjd i min gungstol mot slutet och känna att jag gjorde vad jag kunde. Om jag ens sitter där... Kanske dansar hela vägen in i graven. Let's go!

http://www.helahalsingland.se/opinion/insandare/ar-jag-for-gammal-for-att-lyckas#eas_redir=true