Elinda_NoBackg

Artikel i Nyheter 24

Du kan också nå dina mål –
om du verkligen vill

82 Reaktioner 
|Av  Debattredaktionen
Linda Frithiof: "Har du viljan? Har du energin? Har du modet? Det är tre frågor som är viktiga att besvara innan man kastar sig ut.
Linda Frithiof skriver om att förverkliga sina drömmar.

 Dela (40)
 
De flesta människor har en inre dröm de skulle vilja förverkliga, men många väljer att avstå. Man vill ofta men vet inte om man vågar eller har kraften. Ibland vet man inte ens om man verkligen vill. 
Det för ju med sig konsekvenser. Då kanske det egentligen är modet som fattas. Så var det för mig. Har du viljan? Har du energin? Har du modet? Det är tre frågor som är viktiga att besvara innan man kastar sig ut och för att förverkliga sin dröm. Fattas något av det kommer det bara bli halvdant, men har du alla tre är du på väg mot stordåd. För mig tog det lite längre tid, men jag tror att det är viktigt att låta stora saker ta sin tid, att inte stressa fram någonting som man egentligen inte har möjlighet till att fullfölja just då. 
När jag var liten visste jag inte ens om att jag kunde sjunga, så när jag blev utvald till att göra just det på dansskolan så kom det som en mindre chock för hela familjen. 
Men jag gjorde ändå audition eftersom att jag hade viljan. Samma vilja tog mig, genom ett antal oförutsedda händelser, några år senare till den audition som blev början på den karriär jag har idag. 
Det ena ledde till det andra och jag har idag gjort både musikaler, varit körsångare bakom många artister, som bland annat Markoolio och Magnus Uggla, och leadsångerska framför ABBA:s musiker och stora symfoniorkestrar på scener som Berwaldhallen. 
Men det var ändå inte förrän jag fann trygghet i min familj och fick en välbehövlig spark i baken som jag vågade ta det där livsviktiga klivet som skulle bli början på något större. Något eget. 
Har du viljan? Har du energin? Har du modet? Frågorna kan kännas skrämmande först, men man ska inte stressa fram en dröm som man inte är redo för. Ibland måste det få ta tid. Huvudsaken är egentligen inte när man lyssnar på den där inre rösten som vi alla har inom oss, utan att man gör det. 
Det finns ingen gyllene regel som säger att man måste ha nått särskilda milstolpar vid en viss ålder, för det är aldrig försent att följa en dröm. 
Det blir egentligen först problematiskt när vi ger upp helt och hållet och låter våra rädslor styra våra val till den grad att våra drömmar aldrig uppfylls. 
Ibland kan det handla om att man måste omge sig av rätt människor, lika mycket som det kan handla om att lära sig själv att inte ta det andra tycker för allvarligt. Att de som i så fall tycker något illa om det, ändå inte är dina vänner och därför faktiskt är helt oviktiga. 
Har du viljan, har du energin, har du modet och är fast besluten så blir resan lättare. Det handlar om att våga vara ärlig mot sig själv och att tycka om det man gör. 
Gör du bara det, kan du hantera feedback och sortera guldkorn och väl menad kritik från negativa influenser utan värde. 
Allting måste inte vara perfekt hela tiden, det är okej att låta kreativiteten ha sin gång och det är okej att göra något för skaparglädjens skull snarare än för att ha ett slutmål eller för att göra andra nöjda. 
Ibland behöver man bara mogna och hitta en stadig grund innan man satsar på den känsla man haft hela tiden. Den som man kanske hade hört för länge sedan om man bara vågat lyssna. Jag har viljan, jag har energin, jag har modet, och jag tar klivet, inte en dag försent.
Linda Frithiof