Elinda_NoBackg

Artikel i Socialamedier.me

Från körsångerska till soloartist
JULI 9, 2017 AV JOHANNA JÄRVSTRÅT KOMMENTERA
| Av Carin Andrén |
Linda Frithiof
Linda Frithiof är sångerska och låtskrivare. Hon har varit körsångerska bakom flera av våra mest kända artister, bland annat Magnus Uggla och Markoolio för att nämna några. Hon började en gång som dansare, men på olika dansauditions så kom det också fram att hon kunde sjunga. Nu satsar hon för första gången i sitt liv på ett soloprojekt.
– Som körsångerska får man göra mycket, det är en bra skola. Det är superkul att få pröva på artistlivet. Nu är jag på gång och skriver egna låtar tillsammans med min man i studion och nu är det jag själv som artist som ska komma till uttryck.
Mitt i livet kliver hon nu in och satsar på en solokarriär, parallellt med barn och andra åtaganden. Varför sker detta just nu? Hon berättar:
– Jag har hållit på länge med det här och har haft folk som har varit villiga att hjälpa mig igång med en solokarriär, men jag har inte varit mogen för det förrän nu. Jag har inte vågat. Har inte haft tillräckligt med ”eld i baken”, men nu är jag där, jag behövde mogna. Jag har en trygghet nu och jag vet vad jag vill göra. Sedan jag fick barn så har jag också fått en självdistans som jag tror kommer att hjälpa mig i detta.
Arbetet i studion pågår varje dag och Linda söker nu efter sin egen identitet i musiken, inte det hon tror att andra vill ha. Nu för första gången är det bara henne det handlar om.
– Det hörs på rösten när du har en känsla och då går den fram till lyssnaren. Då hörs det vem jag är. Jag vill gärna påverka människor med hjälp av musiken. Som dansare så vill jag gärna att man ska kunna dansa till min musik också och därför blir det ofta lite svängigt. Jag inspireras av bland annat Prince, Chaka Khan, Bruno Mars, Whitney Houston med flera och moderna låtar som Happy och Get Lucky, men jag vill också förpacka det enligt den svenska poptraditionen.
Gedigen scenvana har hon redan och även erfarenhet av casting och viss koreografi. Hon har stått på scenen på många konserter runt om i Sverige och även en del utomlands. Det har varit väldigt roligt och lärorikt men det finns en del stora ögonblick som hon minns och för att bara nämna ett så säger hon ”Norrköping”.
– Utomhuskonserterna, lite somrigt, magiskt. Spelningarna med Norrköpings symfoniorkester med ABBA:s originalmusiker. Jag hade rollen som ABBA-Agneta i tributebandet ”The Original Band – The ABBA Tribute”. Det var maxat och smått overkligt.
Konkurrensen är hård i branschen, det är många som vill göra det som Linda gör. Låtskrivandet tar mycket tid, har vi förstått. Vad finns det för utmaningar för övrigt? Är det inte svårt att ständigt vara så kreativ? Vad gör man när det går trögt i skapandet?
–Jag vet hur flödet i skapandet brukar vara. Ibland blir det stopp, En dag känns det som om du har skrivit en superhit och dagen efter känns den inte alls lika bra. Det kommer svackor ibland, det är normalt och då får man ta en paus och göra något annat en stund. Jag är lite av perfektionist, jag vill att det ska bli rätt. Sedan tar man nya tag och då kommer glädjen tillbaka. Då tar det fart och lyfter.